Főoldal      Bemutatkozás     Referenciák        Galéria           Hírek         Kapcsolat
Referenciak.html
http://www.depogaz.hu
Galeria.html
Hirek.html
Kapcsolat.html
Bemutatkozás

A Hőtechnikai Kft. több éve foglalkozik depógáz ártalmatlanításával és hasznosításával. Cégünk az egyedi, minőségi termékek gyártására specializálódott, melyekre nyolc éves üzemi szavatosságot biztosítunk. Megrendelőink igényeit szem előtt tartva, termékeink és szolgáltatásaink körét folyamatosan bővítjük. Kérdéseivel és észrevételeivel kapcsolatban, forduljon szakembereinkhez bizalommal!Mi a biogáz?

A biogáz a szerves anyagok mikróbák általi -anaerob körülmények között történő- lebontása során képződő gázelegy. Alkotóelemei: főként metán, kisebb részt szén-dioxid és egyéb gázok. A metán éghető, üvegház hatású, rendkívül veszélyes gáz, azonban oxidáció után jelentősen csökken környezetkárosító hatása. Hulladéklerakókban, erjesztő medencékben és egyéb, sok szerves anyagot tartalmazó oxigénmentes helyen képződik.

Napirenden a rekultiváció

A rekultiváció jelen esetben a megtelt, vagy bezárt hulladéklerakók lefedését, azok természetes környezetbe történő visszahelyezését, illetve parkosítását jelenti. A helyreállítási folyamat végrehajtása több célt szolgál. Ezek közül kiemelt fontosságú a környezetszennyezés megakadályozása és a biológiai élettér újrateremtése.

Főbb intézkedések:
 • a csapadékvíz hulladékrétegekbe történő szivárgásának megakadályozása
 • a lefedett lerakó felszínén összegyűlő, nem szennyezett csapadékvíz elvezetése
 • a hulladéklerakóban keletkezett gázok befogása és ártalmatlanítása
 • megfelelő növényzet telepítése

Magyarországon jelenleg több száz rekultiválásra váró hulladéklerakó található. Ezekben a lerakókban még nem állt le a szerves anyagok lebomlása során keletkezett gázok termelődése, ezért a rekultivációs munkák előtt gázkinyerő rendszert kell beépíteni.

A depóniák biogázának kinyerése előtt meg kell tervezni a gáz hasznosítását is. Kis mennyiségű hozamnál helyszíni megsemmisítés (égetés pl. fáklyában) közepes hozamnál zárt rendszerben való eltüzelés (fűtés, használati melegvíz-előállítás, stb.) 100 m3/h hozam környékén már villamos áram termelése a célszerű. Az első két megoldás kivitelezését cégünk vállalja, villamos áram termeléshez (gázmotor) társpartnert viszünk.
Beruházás előtti gázhozam meghatározásához cégünk megfelelő tapasztalattal és műszerekkel rendelkezik. A termelő kutak nélküli estekben próba kutakat fúrunk és elemezzük a mért gáz összetételét. Kész kinyerő rendszer esetén, kutanként 20 méter mélységig cső kamerával állapotfelmérést (képek, videók készítése ), majd kutanként hozambecslést, illetve összetétel vizsgálatot végzünk.Vállaljuk továbbá régi, biogáz-kezelő technológiák felülvizsgálatát, javítását, felújítását.
2013-tól az elhagyott lerakók (települési szilárd hulladéklerakók) rekultivációjának részeként, gázkinyerő-kezelő technológiát gyártunk. A technológia teljesen automatikus működésű, távkommunikációval rendelkező, folyamatos működésre alkalmas berendezés. Rendeléskor, a kinyerő gázcső hálózat különböző megvalósítása miatt, egyeztetés szükséges. Szerencsés, ha már a tervezésnél megbeszéljük a két rendszer kapcsolódási kérdéseit.

A rekultivációs munkához tartozó gázgyűjtő csőrendszert nem mi tervezzük, de szívesen megosztjuk tapasztalatainkat ezen a téren, illetve kivitelezőt is tudunk biztosítani.
A pályázati adatlapok kitöltéséhez, igény szerint felajánljuk vállalkozásunk pályázatírói cégekkel szerződésben álló kapcsolatait. Cégünk vállalja a komplett gázterv elkészítését is, valamint az engedélyezési eljárás lebonyolítását. A tender terv elkészülése előtt, amennyiben szükség van rá, díjmentesen szaktanácsot adunk a gázgyűjtő rendszer kialakításáról.

Szlogenünk: "Védd a környezeted!"

A depó felületén szabadon távozó depógázok ártalmatlanításával hozzájárulunk lét-terünk jobbításához.